Ελέγχους ζητούν οι ξενοδόχοι

Date: 22 Φεβ, 2018  Χωρίς σχόλια
Εντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του Νομού Χανίων για το ζήτημα της ενοικίασης καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, σχετική επιστολή έστειλαν προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τους δύο έταιρους βουλευτές του Νομού Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Στην επιστολή της η Ενωση Ξενοδόχων, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Μανώλης Γιαννούλης και ο γραμματέας Κυριάκος Παπαδάκης, υποστηρίζει ότι «ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λπ. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο».
Οι ξενοδόχοι αναφέρονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνεται μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων «χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά». Χαρακτηριστικά στην επιστολή σημειώνουν οι ξενοδόχοι πως «σύμφωνα με μέλη μας, οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της “Airbnb” και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων».
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑ Ε.Ο.Τ.
Η Ενωση υποστηρίζει ότι «εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα, αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας» σημειώνοντας πως αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες.
Οι Χανιώτες ξενοδόχοι προτείνουν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές μόνο με άδεια Ε.Ο.Τ., τονίζοντας την ανάγκη τήρηση κανόνων πυροπροστασίας, υγιεινής κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους Χανιώτες βουλευτές «να επιληφθείτε άμεσα του θέματος, δεδομένου ότι στον Ν. Χανίων , το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει».
Τέλος, προτείνουν «αυτού του είδους οι κρατήσεις και τα καταλύματα, να φορολογούνται κατά  τη διάρκεια της κράτησης μέσα από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δεδομένου ότι δεν είναι οργανωμένες επιχειρήσεις και υπάρχει έξαρση φοροδιαφυγής και αθέμιτος ανταγωνισμός για τις νόμιμες επιχειρήσεις».
Περισσότερα από 300 καταλύματα διαθέσιμα σε περιοχές στα Χανιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αναφέρεται η Ενωση Ξενοδόχων του Νομού Χανίων, διατίθενται προς ενοικίαση περισσότερα από 300 καταλύματα με μέση τιμή 97 ευρώ.
Πηγή: www.haniotika-nea.gr